God vilja

Att göra gott är inte det samma som att vilja göra gott. Ibland gör människor gott utan att ha velat det, det bara blir bra. Ibland gör människor ont medan de själva ville något gott. Ibland gör människor inget alls, fast de vill både det ena och det andra.

Att vilja något gott är bra, det kan få goda konsekvenser. Det kan också vara bra att vilja att man skulle vilja något gott, så att säga. Men vill man verkligen något gott om man aktivt och medvetet gör något ont? Nej. Men hur ofta är det så. Det går väl inte att verkligen vilja något annat än det man aktivt och medvetet gör? Det låter som en lögn.

Men vad innebär det? Jag har skrivit två saker. Att man kan göra ond utan att vilja det. Och att man inte kan göra ont, aktivt och medvetat, om man vill gott. Det kan vara viktigt att också påminna om att det är möjligt att bli hindrad från att göra det goda på olika sätt, detta kan leda till en dominoeffekt, för de som blir hindrade från att göra gott hindrar andra i sin tur.

Tillgång till att lära känna det goda, så att vi kan vilja det, är en springande punkt i hela resonemanget. Man kan inte vilja det goda om man inte vet vad det goda är. Man kan inte älska om man inte vet vad kärlek är. För att alltså kunna vilja det goda, vilket kan leda till att man också gör det goda, behöver man lära känna vad det goda är.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0