Fattigdomens välsignelse?

Efter att Franciskus och Dominikus på var sitt håll startat tiggarordnar där fattigdom var en viktig aspekt av det liv de levde blev det en diskussion i kyrkan kring om det var bra eller dåligt att vara fattig. Återspeglar rikedomen Guds härlighet eller blir den till en avgud?

Jesus själv menar att det är svårt att både tjäna Gud och mammon (alltså pengarna). Men det är provocerande att begära att vi inte ska äga något eller bara något litet. Jesus är så radikal och vi klarar ju inte att leva upp till hans höga krav, tänker vi, ska vi ens försöka?

Särskilt i en värld med stora orättvisor är det svårt att hävda att koncentrerat ägande är rimligt. Men också för att kunna leva ett fredligt liv behöver vi göra oss av med världsliga bekymmer som ägodelar kan ge oss.

Jaha, så nu får man inte äga något längre? Jo det får man väl, men är det bra? Mår vi bra av att äga mycket eller kan vi dela och dela med oss mer? Ja, den som har lite kan nästan alltid dela med sig, men mammon är en herre som säger ”mycket vill ha mer”. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0