Bättre framöver?

Ibland ondgör sig människor över att människor inte är tålmodiga i vår tid. Det är så många som skiljer sig, exempelvis. Och i länder med många kloster är det numera människor som går ur rätt ofta. Jag hörde att bland jesuiterna är den en frekvens på 35 procent som hoppar av.

Man kan sitta och tänka på att folk måste lära sig att hålla ut, att hålla vad de lovar, att inte bara tänka på sig själva och så vidare. Man kan bli arg och kanske tänka på att det var bättre förr.

Det fanns en skillnad på då och nu. Förr var skilsmässa förbjuden, förr fanns inte demokrati eller möjlighet att välja och pröva olika vägar. Det handlade alltid om att lyda. Lyda naturens despoti, lyda godtyckliga – ibland goda ibland dåliga ledare, i både familjen och samhället. Det gick fort och samhället, i varje fall i väster, förändrades för de flesta radikalt. Plötsligt fick var och en ett smörgårdsbord av valmöjligheter. Tillsammans med ideal om att allt är möjligt. Att allt ligger i dina händer!

Ur ett samhälle till ett annat. Förstår vi att det skett en förändring som är otrolig? Trots att vad det är att vara människa egentligen inte förändrats alls. Vissa saker kan vi fortfarande inte påverka, vissa saker måste vi bara acceptera. Andra saker kan vi förbättra och förädla. Vi behöver upptäcka vilka gåvor och gränser livet givit oss. Inte skada andra genom kortsiktighet, och inte heller oss själva genom att inte bry oss om vilka vi egentligen är.

Det finns större möjligheter att leva innerligt idag, tror jag. Inte bara lyda utan att med själ och hjärta ge sig hän. Jag tror inte att skilsmässorna kommer öka framöver. Jag tror inte folk kommer bli sämre på att hålla löften och att vara trogna sina olika kallelser. Jag tror det handlar om att människor måste få rum att finna vilka de är, så att de – hela livet – kan försöka leva som sig själva. Kringflackandet har sin tid, livslång relation har sin. Det kanske var bättre förr, men det spelar ju ingen roll, det är ju bara framtiden som är levbar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0