Kom, du mitt ljus

När jag döptes räcktes ett stearinljus över till mig och någon sa: Ta emot detta ljus och minns att Jesus har sagt ”Jag är världens ljus, den som kommer till mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus” (Joh 8:12).

Jag minns att jag stod där och upplevde hur jag hade kommit till honom som var världens ljus. Där stod jag och höll krampaktigt i mitt stearinljus, som fick vara en symbol för att det livets ljus som jag hade fått.

Det står skrivet att det ska gå upp ett ljus över dem som sitter i mörker och dödsskugga (Luk 1:79). Mitt i mörkret och i döden kan den som har öron höra hur någon ropar ”kom”. Den som kommer till mig, säger Jesus, den ska ha livets ljus. Till de som sitter i mörkret ropar Herren: Kom fram (Jes 49:9). Kom fram i ljuset!

Herren ropar: Kom, alla ni som törstar, kom hit och få vatten, kom, även om ni inte har pengar! Förse er med säd, så att ni får äta! Kom och få säd utan pengar, vin och mjölk utan att betala (Jes 55). Kom och hämta kraft som du får av den Herre som är Gud, han som ger oss ljus (Ps 118:27).

Kom och följ mig, säger han som är livets ljus (Matt 19:21). Lämna allt och följ honom.

Kom alla ni som är tyngda av bördor, jag ska skänka er vila (Matt 11:28).

Kom, ropar Anden åt Kyrkan (Upp 22:17). Också kyrkan, som redan en gång kommit fram i ljuset, behöver ständigt träda ut ur mörkret på nytt. Dopljuset behöver tändas igen. Ständigt ropar Anden ”kom” åt oss. Åter och åter får vi komma nära ljuset. Lysas upp och ta emot. Men människorna älskade mörkret mer än ljuset (Joh 3:19) och drog sig tillbaka – bort från ljuset. Då får Herren kalla oss igen, ut ur mörkret till sitt underbara ljus (1 Pet 2:9). Och när vi hör hur Gud ropar, då blir hans ord den lykta för vår fot (Ps 119:105) som alltid leder oss till livets ljus som han vill skänka oss.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0