Gud, en fader och en moder

Jesus hade två världsliga föräldrar, men bara en biologisk. Josef var fosterfar men med från början. Han var Jesu pappa så mycket han kunde, men väldigt bortglömd, kanske delar han det ödet med fler pappor. Pappor kan ju också vara föräldrar och det är viktigt att vi kommer ihåg det ibland.

Yngre föräldrar, och föräldrar som vill och som pratar om det kan faktiskt lösa det så att både föräldrarna deltar aktivt i barnets fostran redan från början. Men det är trots allt fortfarande inte det normala i världens mest jämställda land att både tar lika mycket ansvar för barnen.  Mammor är föräldrar och pappor är lekfarbröder eller kompisar.

Också i kristendomen, där Gud kallas Fader, har faderskapet varit svårt att greppa för många. Det är enkelt att göra bilder av Gud som vis man, krigare eller konung, men hur ofta har vi sett Fadern med Sonen i famn? I trosbekännelsen står det ju att Jesus är ”född av Fadern före all tid”. Vad innebär det?

Behöver vi uppvärdera faderskapet? Eller ska vi kalla Gud för moder istället, så att vi kan greppa det hela? ”Nej”, sa en nunna jag träffade nyligen, ”Jesus säger ’fader’ och jag håller mig till Jesus”. Okej, men då får vi tala mer om vad faderskap är och vad det bör vara.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0